En deprimerad hjärna

En depression kan utlösas om man gått igenom svåra och stora livsförändingar, familjeproblem eller liknande.
 
Men man kan likagärna bli deprimerad helt utan anledning, bara pga att en människa har brist på/saknar vissa signalsubstanser i hjärnan helt enkelt.
 
"Jaha men vadå saknar vissa signalsubstanser?" 
 
Jo, vi alla människor har massor med olika kemiska substanser i hjärnan som vi behöver för att fungera, dessa så kallade signalsubstanser. Tre av dem signalsubstanserna styr vårt psykiska mående, dessa kallas för serotonin, noradrenalin och dopamin.
 
Hos en frisk människa produceras alla dessa kemiska substanser i en normal mängd samt att dem signaleras vidare i normal takt så att hjärnan i sin tur kan ta upp ämnena. Men hos en deprimerad människa däremot så störs både produktionen och signalöverföringen av dessa livsviktiga ämnena. 
 
Vissa människor har brist på dessa signalsubstanser hela livet och behöver därför alltid ta medicin för att kunna fungera normalt, medan andra endast har det en eller fler perioder i livet och bara behöver hjälp av medicin och/eller terapi för tillfället.
 
Och självklart är det helt rätt att medicineras för det. För saknar du något livsviktigt ämne som din kropp inte kan producera och signalera tillräckligt bra av själv, så behöver man ju behandlas med medicin för att tillföra det ämnet. Precis som man gör vid andra sjukdomar?!
 
 
Psykisk ohälsa | Antidepressiva, Deprimerad, Snri, Ssri | |
Upp