Känslan som deprimerad.

Dem flesta har idag något litet hum om vad en depression är för något, men ingen oerfaren kan nog ens ana känslan av att vara deprimerad, hur det verkligen känns.
 
Hur det känns att vara deprimerad, är precis som alla andra psykiska sjukdomar, väldigt individuellt och personligt. Därför har jag här listat dem mest vanliga känslorna man oftast har som deprimerad.
 
1. Oförmågan att känna glädje.
Över livet, dig själv, händelser och saker och ting. Oavsett hur fruktansvärt jävla mycket du älskade och brann för något, så känner du som deprimerad ingenting längre för det. Inget kan göra dig lycklig eller glad, oavsett om du VET att det tidigare gjort dig lycklig och du VET att du egentligen älskar att göra det, så gör du inte det längre. Punkt. 
 
Och sålänge man är deprimerad så kommer du inte kunna känna den glädjen eller lyckan, så det är inte ens lönt att lyssna på alla okunniga människor som säger till dig att "du behöver bara hitta något som du tycker är kul att göra och som gör dig glad". Tro mig, det är långt ifrån sant. 
 
2. Att ständigt vara utmattad.
Psykiskt utmattad, en känsla man tyvärr aldrig kan förstå om man själv inte varit det. Det är en trötthet som kan förlama hela din kropp så du inte ens kan röra dig, en trötthet som gör att du kan sova 20h en dagen för att sedan sova lika många timmar dagen efter, och dagen efter det igen.. Det är en trötthet som får dig att känna som att inga muskler i kroppen riktigt fungerar, det är en trötthet som du aldrig kan sova bort.
 
3. Pessimism
Man är pessimistisk över allt. Allt känns hopplöst och meningslöst och man har dessutom ofta ett enormt självhat. Man tror att man aldrig kan bli frisk, att man aldrig kommer vara glad eller lycklig, att inget gott kommer hända dig och att hela du och livet bara är skit.
 
För en oerfaren och okunnig så är det här vanligt att man tänker något i stil med "men bara tänk positivt så ska du se att det blir bättre".
 
Vad som är viktigt att veta är att när du är deprimerad kan du inte kontrollera dina tankar, det är dina tankar som kontrollerar dig, din sjukdom. Det är viktigt att alltid komma ihåg att en depression faktiskt är en sjukdom, att sjukdomen beror på kemiska skillnader i hjärnan. För vi vet mycket väl om att vi bör tänka positivt, men det är inte så jävla enkelt. Rättare sagt så går det helt enkelt inte bara.
 
4. Ensamheten
Att känna sig som den man är den ensamaste i världen, trots att man har människor runt om kring sig som bryr sig. Känslan av att ingen förstår en och att det är du ensam mot världen.
 
5. Känslan av värdelöshet, obefogad skuld & skam
Du hatar dig själv. Du är värdelös, hopplös, meningslös och helt jävla onödig. Du känner skuld för att du mår dåligt, inte kan prestera, inte orkar leva, inte kan sköta jobbet/skolan. Du känner skam för din sjukdom, för dig själv och allt annat, en obefogad skam och skuld.
 
6. Ingenting
Absolut ingenting. Du bara existerar, en människa utan känslor, utan någonting. När man kännt något så stark och jobbigt så länge så kan det på något konstigt vänster bara gå över till att inte längre känna någonting alls. Skönt kan man tycka, men åhnej, precis som allt annat inom en depression, är det allt annat än skönt.
 
 

Självklart finns det många andra känslor man kan ha som deprimerad, kanske går jag igenom fler, inte så jättevanliga känslor för en deprimerad, en annan gång. Men dessa jag nämnt är väl de mest vanliga känslorna att känna.
Psykisk ohälsa | Depression, Ensamhet, Psykisk ohälsa, Skam, Skuld, Utmattad | |
Upp